Olen noin 40-vuotias nainen Porista. Koulutukseltani olen suurtalouskokki. Kokin töitä ehdin tehdä useamman vuoden ajan. Vuonna 2007 sairastuin yllättäen ja jouduin pitkälle sairaslomalle. Vähitellen terveyteni palautui ennalleen ja niinpä halusin lähteä kokeilemaan työhön paluuta. Koska olin monta vuotta pois työelämästä, mietin miten siellä pärjään ja onko minusta oppimaan uutta. Halusin vaihtaa alaa, keittiötyöt ei enää kiinnostaneet.

Aloitin Katja Noposella loppuvuodesta 2017. Aluksi kartoitettiin soveltuvuutta eri ammatteihin, omia vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita. Mietittiin myös opiskelun mahdollisuutta. Harjoittelin työhakemuksen ja CV:n tekemistä. Myös mahdollista työhaastattelua harjoiteltiin. Hyödyllisiä taitoja minulle, koska en ole koskaan joutunut työtä hakemaan.

Välinehuoltajan ammatti kiinnosti minua, mutta opiskelupaikkaa ei ollut Porin lähistöllä, joten unohdin sen. Siivouksesta olen aina pitänyt, joten ajattelin kokeilla sitä ammattia käytännössä. Yhdessä työhönvalmentajani kanssa kartoitettiin eri työpaikkoja, mistä voisi kysyä mahdollista työkokeilupaikkaa. Kävimme tutustumassa neljässä eri yrityksessä, ja kaikissa työkokeilu olisi onnistunut.

Parhaan vaikutelman sain kuitenkin Porin kaupunginsairaalan palveluesimieheltä Marja Haavistolta. Hän vaikutti aidosti kiinnostuneelta ottaa minut työkokeiluun ja esitteli kiireettä taloa ja kertoi laitoshuoltajan työstä.

Aloitin työkokeiluni 16.1.2018 yleisillä tiloilla. Noposelta oltiin yhteydessä aluksi kaksikin kertaa viikossa ja kysyttiin kuulumisia. Työhönvalmentaja kävi työpaikalla viikottain. Heti ensimmäisestä työpäivästäni asti tuntui, että olen osa tiimiä, enkä vain työkokeilija. Sain tehdä monipuolisia työtehtäviä erilaisten ihmisten kanssa. Kolmen viikon kuluttua pääsin tutustumaan osastolla tehtävään laitoshuoltajan työhön. Tunsin heti, että tämä työ sopii minulle! Jälleen minut otettiin ystävällisesti mukaan ”porukkaan” ja opastettiin alkuun.

Neljä päivää osastolla harjoitellen ja minulle tarjottiin sijaisuutta työntekijän talviloman ajaksi. Tottakai suostuin. Seuraavalla viikolla työt jatkuivat, kuitenkin eri osastolla. Oli raskasta, mutta toisaalta todella kannustavaa, että pärjään muuttuvassa tilanteessa ja näin nopeasti. Sen viikon jälkeen sain vielä kuukauden sairaslomasijaisuuden. Kaiken tämän lisäksi hain opiskelemaan laitoshuoltajaksi. Tätä kirjoittaessani olen jo opiskelija ja teen harjoittelupäiväni tutulla osastolla Kaupunginsairaalassa.

Paljon on tapahtunut lyhyessä ajassa ja tästä suuri kiitos työhönvalmentajilleni sekä tietysti Katja Noposelle. Olin epävarma työllistymisestäni ja opikelusta ennen TEAK-palveluun hakeutumistani. Siellä luotiin positiivista ajattelua ja kannustettiin eteenpäin. Nyt minulla on selkeät suunnitelmat tulevaisuudelle, ensin ammattitutkinto ja sitten työelämään. Nyt tiedän, että minulla on paljon annettavaa työnantajalleni ja motivaationi on korkealla tämän onnistumisen jälkeen.

Suosittelen kaikille lähtemistä Katja Noposelle TEAK-palveluun avoimin mielin, se kannattaa. Yksin ei tarvitse heti selvitä, vaan saat apua ja neuvoja työhönvalmentajilta.

Työnantajan näkökulmasta kokemukseni Kelan TEAK-palvelusta on positiivinen

Porin Palveluliikelaitos on Porin Kaupungin sisäinen liikelaitos, joka tuottaa laadukkaita ateria-, puhtaus- ja kiinteistöhuoltopalveluita Porin kaupungin konsernille.

Palveluliikelaitoksessa työskentelee noin 600 vakituista työntekijää, aterioita valmistetaan 4 000 000 vuoden aikana, keittiöitä on 60, siivottavia toimitiloja on 300 000 m2 ja kiinteistönhoidolla kiinteistöjä hoidettavanaan yli 200. Suurimmat Porin kaupungin tilaaja-asiakkaamme ovat Perusturva, Sivistystoimiala ja Tekninen toimiala.

Oma alueeni sijaitsee Porin Perusturvan sairaalassa, jossa työskentelen laitoshuoltajien lähiesimiehenä, nimikkeellä Palveluesimies. Tehtäviini kuuluu muiden henkilöstöhallinnon tehtävien lisäksi mm. sijaisten hankinta, joka on haastavaa ja aikaa vievää. Laitoshuoltajia työskentelee omalla alueellani n. 60 joten vuosilomien- ja joka vuotisten influenssa ym. epidemioiden aikaan sijaistarve on suurta.
Laitoshuoltajien tehtävät sairaalan eri kohteissa ovat monipuolisia. Vuodeosastoilla päivittäisen ylläpitosiivouksen lisäksi siihen kuuluu eristys siivous- ruokapalvelu- ja vuodehuolto tehtävät. Laitoshuoltajilta vaaditaan asiakaspalveluhenkisyyttä ja halua oppia toimimaan moniammatillisessa yhteisössä ammattitaitoisesti.

Työnantajan näkökulmasta kokemukseni Kelan TEAK-palvelusta on positiivinen. Turvallinen ja joustava tapa työnantajalle tutustua mahdolliseen uuteen työntekijään ilman kustannuksia. Työkokeilijalle vastaavasti mahdollisuus päästä kokeilemaan omia kykyjään ja uusia työtehtäviä. Parhaimmillaan työkokeilu johtaa pidempiaikaisiin työsuhteisiin.

Suosittelen kaikille yrityksille TEAK-palvelua yhtenä osana työntekijöiden rekrytointia.
9.7.2018
Marja Haavisto
Palveluesimies
Porin Palveluliikelaitos