Hei

Olen Anssi Lehtinen, 27-vuotias mies Salosta. Loppuvuodesta 2020 sain kuulla Kelalta mahdollisesta kuntoutuksesta juuri Saloon tulleesta Katja Noponen Oy:stä. He tekivät lähetteen ja sain nopeasti kuulla, että pääsen mukaan.

Ennen kuntoutusta olen työskennellyt useilla eri aloilla, esim. tehtaassa, tavaratalossa, baarissa ja ravintoloissa.

Aikuiselämäni alkoi pitkällä sairauslomilla koska 19-vuotiaana minulle diagnosoitiin aivokasvain, joka hidasti työelämään siirtymisen. Kasvain ja pari siihen liittyvää leikkausta ovat aiheuttanut ongelmia muistin kanssa ja minulle onkin diagnosoitu muistisairaus, joka vaikeutti uudelleen kouluttautumista.

Ennen Katja Noponen Oy:tä olin käynyt kahdesti Petreassa kuntoutuksessa, jonka kautta pääsin tavarataloalalle. Tämä ei kuitenkaan ollut minulle sopiva.

Tammikuussa 2021 aloitin Katja Noponen Oy:ssä kuntoutuksen ja olin kaiken lisäksi ensimmäinen kuntoutuja Salossa. Odotukseni olivat korkeat, koska viime työpaikasta oli kulunut jo kauan.

Saatiin heti ohjaajan kanssa hommat eteenpäin erilaisten luonne-, taito- sekä kiinnostus- soveltumistesteillä. Ennen testejä luulin haluavani merkonomiksi takaisin koska olin työskennellyt sillä alalla ennen. Testit kumminkin antoivat ymmärtää, että hoito ja sosiaali- alat ovat minun taitoihini soveltuvaisempia.

Aloitimme etsimään sopivaa alaa hoito/sosiaali- alalta ja avustaminen nousi esiin useita kertojia. Otimme yhteyttä avustajakeskukseen, jonka toimipiste Salossa oli melko lähellä Katja Noponen Oy:n sijaintia. Avustajakeskuksessa meille kerrottiin alasta enemmän. Mieleen jäi tästä se, että avustajakeskuksen ”esittelijä” oli käytännössä jo kirjaamassa minun heidän työntekijäkseen :D.

Nopeasti tästä rupesin oman ohjaajani kanssa etsimään työkokeilupaikkoja missä näkisin avustajan työn käytännössä. Sain kolme eri avustettavaa, joita kävin neljä kertaa viikossa tapaamassa heidän omien avustajien opastuksella. Tätä kesti kuukauden ja sen jälkeen pienen tauon jälkeen sain kaksi uutta avustettavaa ja taas neljä kertaa viikossa noin kuukauden. Kokeilun lopussa kävin vielä ensimmäisten avustettavien luona kuukauden ajan. Tämän jälkeen aloin etsimään omia asiakaita, joita löytyi peräti viisi ja yksi osa-aikainen.

Aloitin työt ”omien” avustettavien kanssa kesäkuussa 2021, jolloin kuntoutus käytännössä päättyi seurantaa lukuun ottamatta.

Tällä hetkellä minulla on nämä viisi samaa asiakasta vielä ja olen myös tuurannut muita avustajia jonkin verran. Teen viisi päivää viikossa töitä, ja Kelan apua saan kuntouttavana työtoimintana, koska tunteja on vielä niin vähän, että ei riitä kattamaan kaikkia kuluja.

Palautetta olen saanut asiakkailta, heidän ohjaajiltansa ja perheeltä ja suureksi osaksi palaute on ollut myönteistä. Haluaisin kiittää ohjaajiani avusta Katja Noponen Oy:ssä ja avustajakeskuksen apua avustettavien löytämisessä.
Koko projekti tuntuu jälkikäteen ajateltuna hyvin ammattitaitoiselta ja se tunne, kun saavuin paikalle, oli aina hyvin lämminhenkinen ja mukava.

Luulen, että ensimmäisenä kuntoutujana Salossa rakennettiin yhdessä ohjaajien kanssa huumorintajuinen, eteenpäin vievä ja tuloksia antava kuntoutus.